petek, 18. marec 2016

Migracija fizičnega stroja v VirtualBox

EDIT: Microsoft vključuje v svoji zbirki SysInternals orodje, ki napravi vse spodaj napisano (razen zadnje točke) z enim klikom. Imenuje se Disk2vhd in ustvari virtualno različico fizičnega diska. Pri ustvarjanju novega stroja v VirtualBoxu nato namesto možnosti, da ustvarite novi virtualni disk, izberete, da želite uporabiti obstoječega in zadeva deluje.



VirtualBox na svoji strani navaja kako migrirati fizično mašino v njihovo virtualno okolje. Ker se mi je zdel postopek absurdno kompliciran, sem poiskal drugo rešitev.

1. Slika fizičnega stroja

Najprej napravite sliko svojega fizičnega stroja na nek zunanji disk ali na drugo particijo na istem disku. Če ne potrebujete ostalih particij, je dovolj narediti le sliko diska, na katerem je sistem. Navodila so tukaj.

2. Virtualni stroj

Namestite VirtualBox in ustvarite primarni disk enako velik ali večji kot celoten disk, katerega sliko ste kreirali. Lahko napravite dinamičnega, da prihranite na prostoru. Pojdite v nastavitve in kreirajte še en disk, ki je enako velik ali večji od slike fizičnega sistema.

3. Namestitev sistema in kopiranje slike

V virtualni stroj namestite Okna, ki so enaka tistim, katere hočete prenesti. Ko se namestijo, na drugi kreirani disk skopirajte sliko fizičnega sistema. To je potrebno narediti zato, ker z USB disk ne boste mogli obnoviti sistema iz slike. Lahko ga le iz notranjega virtualnega diska.

4. Ponovni zagon namestitve in obnovitev

Ko skopirate sliko, ponovno zaženite sistem in v CD pogonu pustite sliko Oken, da se ponovno zažene instalacija le-teh. Ko izberete jezik, ne kliknite na "namesti zdaj", ampak levo spodaj kliknite na "popravite računalnik". Nato izberite "odpravi težave" (druga ikona od zgoraj), nato "dodatne možnosti" (tretja ikona) in na koncu "obnovitev posnetka sistema".

Sistem bi moral prepoznati sliko na drugem pogonu (če niste spremenili imena mape in mapo shranili v koren diska) in pričeti obnovitev. Ko konča obnovitev, se ponovno zažene in imate fizični sistem prenesen v virtualnega.

5. Izvoz virtualnega stroja

V VirtualBoxu nato nastavite sistem po željah, ga zaustavite, greste v meni File in izberete Export Appliance, da izvozite virtualni stroj. Na drugi mašini ga nato lahko z Import Applicance uvozite.

Ni komentarjev:

Objavite komentar